Tuż przed południem, w ostatnią sobotę czerwca,  II Święto Maślanki Mrągowskiej uroczyście otworzyli: Burmistrz miasta Mrągowo Otolia Siemieniec oraz Prezes Zarządu SM MLEKPOL, Edmund Borawski. Zebranych na placu Jana Pawła II w Mrągowie przywitali także: starosta powiatu mrągowskiego Antoni Karaś, wójt gminy Mrągowo Jerzy Krasiński oraz dyrektor OZPM Mrągowo SM MLEKPOL, Marcin Piwowarczyk.

 

Przygotowywaliśmy II Święto Maślanki Mrągowskiej  z myślą o przypomnieniu jak ważne jest racjonalne odżywianie i wykorzystanie w naszych jadłospisach tradycyjnych, regionalnych produktów – takich jak Maślanka Mrągowska. Rozdaliśmy jej, blisko 700 litrów. Ogromną popularnością wśród odwiedzających piknik Mlekpolu, cieszyły się pokazy gotowania Marcina Budynka,jednego z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, oraz degustacja przygotowanych przez niego dań z wykorzystaniem Maślanki Mrągowskiej. Niemały udział w powstawaniu potraw miały dzieci, które równie chętnie uczestniczyły w warsztatach kulinarnych jak i  aktywnościach plastycznych, sportowych oraz konkursach. Pośród zabaw i gier było także miejsce na ważną lekcję. Pod hasłem Bezpieczne Wakacje Nad Wodą mrągowski WOPR udzielił instruktażu pierwszej pomocy oraz zaprezentował umiejętności psich ratowników.– relacjonuje Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM MLEKPOL w Grajewie.

 

Wydarzenie dopełniły rozmowy z gośćmi specjalnymi. Prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego SM MLEKPOL opowiedział o dobroczynnych właściwościach maślanki. Jak wygląda produkcja wybornego mazurskiego mleka, z którego powstaje Maślanka Mrągowska w obrazowy sposób opisali słowami Bożena i Marek Czaplińscy - producenci mleka SM MLEKPOL, z województwa warmińsko-mazurskiego.