Już od czwartego weekendu kwietnia wszyscy miłośnicy Krutyni będą mieli kolejny powód, aby odwiedzić to wyjątkowe na Warmii i Mazurach miejsce. Kompleks Wypoczynkowo – Konferencyjny Mazur-Syrenka wprowadza do swojej oferty Piwo Krutyńskie.

Krutyńskie Jasne z nalewaka i American IPA w butelkach będą gasić pragnienie turystów wypoczywających nad rzeką Krutynią. Rzemieślniczy browar do swojej oferty od końca kwietnia wprowadza restauracja ośrodka.

- Naszą pasją jest warzenie piwa domowym sposobem. Już kilka lat próbujemy różne rodzaje tego trunku, stąd pomysł na piwo krutyńskie. Chcieliśmy, żeby nasza pasja stała się naszą pracą - opowiada o pomyśle na restauracyjny browar Konrad Nakielski – członek zarządu „Mazur-Syrenki”.

Mimo trudnych ekonomicznych czasów młody zarząd znanego krutyńskiego ośrodka postanowił wprowadzić do swojej oferty piwo kraftowe. W tym sezonie będzie ono produkowane przez browar zewnętrzny. - Jesteśmy dumni, że w gronie naszych znajomych mamy prawdziwego mistrza, który tylko w tym sezonie otrzymał wiele prestiżowych nagród w całym kraju za produkcję rzemieślniczego piwa – dodaje Konrad Nakielski.

Jeżeli Piwo Krutyńskie trafi w gusta turystów, restauracja Syrenka planuje otworzyć własny browar, a także rozszerzyć ofertę smakową kraftów.

TRavel2

To nie jedyny członek Stowarzyszenia Lokalna Organizacja Turystyczna "Ziemia Mrągowska", który oferuje piwo rzemieślnicze. Warpuńskie Białe i Warpuńskie Czarne serwuje Restauracja "We Młynie".