Mazurska rewolucja w zakresie niemarnowania żywności właśnie się rozpoczyna! Od teraz mieszkańcy, a także turyści w Mrągowie i nie tylko, mogą ratować pyszne posiłki przed zmarnowaniem dzięki aplikacji Too Good To Go. Nowymi partnerami popularnej akcji są dwa mrągowskie lokale gastronomiczne: L’s Kitchen i Sushi Papu.

Mazury to szczególny region na mapie Polski, który wyróżnia się  bliskością natury i zachwycającą przyrodą. Czy może być tu jeszcze bardziej  zielono? Z odpowiedzią przychodzi aplikacja przeciwdziałająca marnowaniu żywności – Too Good To Go – dzięki której każdy w Mrągowie, ale także Giżycku, Ełku, Ostródzie, Mikołajkach oraz okolicach może dołączyć do ekologicznego ruchu walki z marnowaniem żywności. Narzędzie łączy użytkowników z ulubionymi lokalami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną żywnością w atrakcyjnej cenie. Too Good To Go wzmacnia swoje szeregi także na Warmii, gdzie do rewolucji niemarnowania żywności dołącza Iława.

Rozpoczynający się sezon letni to dodatkowe wyzwanie dla większości biznesów gastronomicznych, które mierzą się ryzykiem strat. Wynika to z faktu, że ciężko przewidzieć popyt i odpowiednio dostosować do niej podaż, gdy klientami stają się w głównej mierze turyści, którym pokrzyżować plany może chociaży kiepska pogoda. Rozwiązaniem tego problemu jest Too Good To Go. Do korzystania z aplikacji zachęca jej ambasadorka i zwyciężczyni 9. edycji MasterChef pochodząca z Giżycka Aleksandra Juszkiewicz.

„Skala marnowania żywności jest ogromna. W większości dotyczy naszych domów, ale i restauracji. Widzę to na przykładzie Mazur, które ożywiają w sezonie letnim. Nie brakuje miejsc, do których przybywają turyści, aby spróbować lokalnych pyszności m.in. kartaczy, ryb. Dla restauratorów to szansa na przyjęcie większej ilości gości, ale tym samym trudność w oszacowaniu dziennego zapotrzebowania, chociażby przez zmienną pogodę. W efekcie nie wszystkie posiłki są sprzedawane. Jest jednak rozwiązanie w postaci Too Good To Go, do którego zachęcam wszystkich restauratorów. Nie ma szans, aby pyszne jedzenie się zmarnowało” – mówi Aleksandra Juszkiewicz.

Więcej niż aplikacja

Too Good To Go działa na rzecz zwiększania świadomości w zakresie marnowania żywności poprzez podejmowanie szeregu inicjatyw edukacyjnych. Idea jest prosta – działanie na korzyść środowiska i zapobieganie marnowania żywności. Każda przechwycona paczka to ekwiwalent równowartości 2,5 kg CO2, czyli tyle emisji ile jest potrzebne do naładowania telefonu 442 razy. Z aplikacji można korzystać w ponad 80 miastach w Polsce. Do tej pory użytkownicy aplikacji uratowali prawie 3,5 miliona posiłków ratując paczki z ponad 4 tysięcy punktów na terenie całej Polski. Na Mazurach dostępnych jest aż 195 lokali, a liczba ta stale rośnie!

Aby dołączyć swój biznes do rewolucji w niemarnowaniu, wystarczy wejść na stronę Too Good To Go [KLIKNIJ TUTAJ]

Źródło: Too Good To Go, oprac. LOT “Ziemia Mrągowska”