W Mrągowie zagościł Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego. Tym razem kulinarna impreza odbyły się na Placu Unii Europejskiej. Daniem głównym, które przyrządzali kucharze amatorzy i profesjonaliści była w tym roku wątróbka wołowa i wieprzowa.
Do naszego miasta przyjechali zawodowi kucharze pracujący w restauracjach w Rozogach, Młynarach, Wydminach, Lubawie i Mikołajkach oraz reprezentant Mrągowa z restauracji ,,Smaki Mazur” . Nie zawiedli także kucharze amatorzy, który wzięli udział w konkursie na potrawę z wątroby wieprzowej.
W konkursach kulinarnych podczas Regionalnego Festiwalu Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego ostatecznie po ocenie profesjonalnego jury złożonego ze znawcy kuchni polskiej Grzegorza Russaka, Igora Hutnikiewicza z Urzędu Marszałkowskiego, Ryszarda Amarowicza z Polskiej Akademii Nauk, Iwony Batyk z UWM, Anny Chodorowskiej z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie zwyciężyła w konkursie ,,Na najlepszą potrawę z wołowiny” Karczma ,,Nad Sandelą” oraz w konkursie ,,Na najlepszą potrawę z wieprzowiny” Wiesława Kordek, Karol Kordek, Joanna Kiejdo z Młynowa.
W szranki stanęli również lokalni kucharze, którzy rywalizowali w konkursie ,,Na najlepszy gulasz wieprzowy”. Tu jurorami byli mieszkańcy Mrągowa, którzy zdecydowali, że najlepszy gulasz przygotował Bar Mleczny ,,Przecinek”.
WYNIKI:
„Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny”, kategoria: restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Karczma „Nad Sandelą” z Lubawy za Wołową wątrobę „Karczmarza”
II miejsce - Ekofarma Vitalis z Zastawna k. Młynar za Kotleciki z wątroby wołowej z jabłkami i sosem wiśniowym
III miejsce - Zajazd „Tusinek” z Kolonii k. Rozóg za Pierogi z wątrobą wołową
„Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny”, kategoria: osoby fizyczne:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Wiesława Kordek, Karol Kordek, Joanna Kiejdo z Młynowa k. Mrągowa za Wątróbkę wieprzową z przepisu naszych przodków
II miejsce - Małgorzata Aleksiewicz, Brygida Laca z Marcinkowa za „Wątróbkę z jabłkami”
III miejsce - Alicja Chojnicka, Hanna Rehaag z Marcinkowa za Wątróbkę w warzywach
Konkurs publiczności „Na najlepszy gulasz wieprzowy”:
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Bar Mleczny „Przecinek” za „Gulasz włoski”
Organizatorem wydarzenia było Województwo Warmińsko-Mazurskie, Miasto Mrągowo oraz Centrum Kultury i Turystyki.
- Opublikowano: poniedziałek, 22, lipiec 2013 10:37
- Autor: Administrator