Od 1 stycznia 2012 roku ruszył projekt Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu. Po 8 miesiącach zapisało się już 170 osób. Całe przedsięwzięcie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Przez prawie trzy lata 260 osób ma szansę na bezpłatne praktyki dla nauczycieli/ek przedmiotów zawodowych, instruktorów/ek praktycznej nauki zawodu kucharz oraz technik technologii żywności i pokrewnych z całej Polski. Organizatorem projektu jest MPJ Mirosław Łęczycki w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich.

Program

W ramach projektu uczestnicy/czki przejdą diagnozę IN w Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Przez dwa dni zostaną przeprowadzone testy wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu piekarsko-cukierniczego oraz przygotowanie do praktyk. Następnie uczestnicy/czki odbędą dwutygodniowe praktyki w Piekarnia Cukiernia Marek Szabelski w Pieckach. Ostatnim etapem projektu jest diagnoza OUT ze zdobytej wiedzy podczas praktyki. Dodatkowo odbędą się szkolenia z zakresu równości płci.

Kto może uczestniczyć w projekcie

Zapisy dla kandydatów/ek na praktyki wciąż trwają. – Wystarczy wypełnić ankietę aplikacyjną dostępną na naszej stronie www.doskonaleniechlebem.pl i przesłać na adres Biura Projektu – zapewnia Agnieszka Sulewska, specjalistka ds. promocji i rekrutacji. Jednak trzeba spełniać odpowiednie wymogi. Do projektu mogą przystąpić osoby, które ukończyły 18 lat, posiadają kwalifikacje nauczyciela przedmiotów zawodowych bądź instruktora praktycznej nauki zawodu i prowadzą kształcenie w zawodzie kucharz i pokrewnych, a także technik technologii żywności i pokrewnych. Osoby te powinny być aktywne zawodowo, zgodnie z kierunkiem zdobytego wykształcenia.

Komfortowe warunki dla uczestników

Z projektu zadowolona jest Beata Zembrzycka-Greń z Powiatowego Zespołu Szkół w Kościerzynie – Dla mnie jest to pierwszy kontakt z prawdziwą cukiernią, prawdziwą piekarnią. Pierwszy raz miałam możliwość zobaczyć profesjonalny sprzęt i cały asortyment, który jest produkowany w piekarni i cukierni. Jestem bardzo zadowolona. – dodaje Beata Zembrzycka – Greń.

Na koniec dwutygodniowego warsztatu każda/y z uczestniczek/uczestników otrzyma certyfikat oraz zaświadczenie ukończenia projektu. Ponadto, osoby dojeżdżające otrzymają zwrot kosztów za dojazd oraz będą miały zapewniony nocleg. Dla każdego przewidziane są posiłki podczas trwania projektu, materiały dydaktyczne, profesjonalny strój, przewodniki oraz dzienniki praktyk.

 

 

Już wkrótce kolejna edycja praktyk! 18 września w Piekarni Cukierni Marek Szabelski w Pieckach spotkamy się z kolejną grupą Uczestniczek i Uczestników projektu, którzy przez 2 tygodnie będą doskonalili swój warsztat pracy.

Jeśli i Ty chcesz wziąć udział w projekcie Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu, nie czekaj zgłoś się już dziś! Liczba miejsc jest ograniczona! Napisz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub zadzwoń 533 370 030 – chętnie udzielimy Ci informacji na temat Projektu!

 

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.