Marszałek Województwa Warmińsko – Mazurskiego

oraz

Burmistrz Miasta Mrągowo

zapraszają miłośników smacznej, tradycyjnej kuchni na

Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego

21 lipca 2012

Miasteczko Westernowe „Mrongoville” w Mrągowie

Program:

Prowadzenie części kulinarnej - dr Grzegorz Russak

11.00 - 13.00 - „Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny”

13.15 - 15.15 - „Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny”

13.30 - 15.00 – Konkurs publiczności „Na najlepszy gulasz wołowy”

                      bezpłatne degustacje potraw przygotowanych przez:

- Restaurację Red Rose

- Gościniec Molo

- Bar Magnes

- Bar Lasagne

- Mexico Bar

16.00 – Ogłoszenie wyników konkursów kulinarnych oraz wręczenie nagród

KOŹLĘCINA Z ROŻNA

10.00 – 14.00 - przygotowanie

12.00 i 14.00 – bezpłatna degustacja

 

12.00 – Pokazy artystyczne country

14.00 - Poszukiwanie skarbu, gra strategiczna dla dzieci

16.30 - Czarek Makiewicz & Koltersi

WSTĘP WOLNY!

Transmisja on-line z konkursów na stronie www.warmia.mazury.pl

Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu województwa warmińsko-mazurskiego i na tej bazie kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa, kultywowanie oraz propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu, a także wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z mięsa czerwonego.