Degustacja potraw z mięsa czerwonego, konkursy kulinarne, kiermasz produktów regionalnych i występy artystyczne. Tak w skrócie wyglądał „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego”, który odbył się w minioną sobotę w westernowym miasteczku Mrongoville w Mrągowie.

Głównym punktem Festiwalu były konkursy kulinarne. Profesjonalni kucharze z całego województwa przygotowywali potrawy z wołowiny, a gospodynie domowe przyrządzały bitki wieprzowe w „Konkursie na najlepszą potrawę z wieprzowiny”. Oceny potraw dokonało profesjonalne jury pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka.

Dokonania kucharzy oceniała także publiczność. Podczas darmowej degustacji można było oddać swój głos na gulasz wołowy przygotowany przez Restaurację Red Rose, Gościniec Molo, Bar Magnes, Bar Lasagne, Mexico Bar. 

Laureaci konkursu ,,Na najlepszą potrawę z wieprzowiny”:

I miejsce – Barbara Trzeciak, Daria Trzeciak, Justyna Speissegger (Jełmuń Dwór k. Sorkwit)

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Piecek

III miejsce – Ewa Kowalska, Ingrid Zacharewicz (Mrągowo)

Laureaci konkursu ,,Na najlepszą potrawę z wołowiny”:

I miejsce – Zamek Reszel Kreativ Hotel  (Reszel)

II miejsce – Staromiejska Kawiarnia (Olsztyn)

III miejsce – Ekofarma Vitalis (Zastano k. Młynar)

Zwycięzca konkursu publiczności  ,,Na najlepszy gulasz wołowy”

Mexico Bar

Atrakcją festiwalu był pokaz pieczenia koźlęciny na rożnie i jej degustacja. Festiwalowi towarzyszyły pokazy artystyczne i kiermasz produktów regionalnych członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Imprezę zakończył występ Cezarego Makiewicza, autora piosenki "Wszystkie drogi prowadzą do Mrągowa".

Organizatorem wydarzenia był samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki oraz Miasteczko „Mrongoville”.

Paweł Krasowski