Już po raz drugi w Miasteczku Westernowym „Mrongoville” w Mrągowie w dniu 23 lipca 2011 r. odbył się „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego”, którego organizatorem byli: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki oraz Miasteczko Westernowe „Mrongoville”. Celem imprezy była promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu. Była to jednodniowa impreza, podczas której odbyły się konkursy kulinarne, bezpłatne degustacje potraw oraz wiele atrakcji dla osób przybyłych na imprezę. Imprezie towarzyszył kiermasz żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej. W ramach Festiwalu odbyły się konkursy kulinarne: 1/ konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny, 2/ konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny, 3/ konkurs publiczności „Na najlepszy gulasz wołowy”. Celem tych konkursów była ochrona kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z wieprzowiny i wołowiny z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem jak największej ilości produktów regionalnych. Przewodniczącym komisji konkursowej był dr Grzegorz Russak - znawca polskiej kuchni. 1/ Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny W konkursie na najlepszą potrawę z wieprzowiny wzięły udział gospodynie domowe z kół gospodyń wiejskich oraz studentki z mrągowskiego Uniwersytetu III Wieku, przygotowując zrazy wieprzowe. Konkurs odbył się w godzinach 11.00 – 13.00 pod specjalnie przygotowanym namiotem z zapewnioną infrastrukturą techniczną. Zrazy wieprzowe zostały poddane ocenie przez jury w sposób następujący: I miejsce - Teresa Brodowska i Dorota Pęczek – Prawdowo, za zrazy wieprzowe z farszem z kapusty kiszonej z zielonkami, które otrzymały nagrodę specjalną Agencji Rynku Rolnego, wręczoną przez Alicję Maruszak – Zastępcę Dyrektora OT w Olsztynie, II miejsce - Krystyna Jaremuś/Jadwiga Anuszewska - Mrągowo - zrazy "Po żeglarsku", III miejsce - Krystyna Olender/Wiesława Podgórna - Marcinkowo - zrazy marcinkowskie. 2/ Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny W konkursie na najlepszą potrawę z wołowiny swoje kucharskie umiejętności zaprezentowali kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu, przygotowując zrazy wołowe. Konkurs odbył się w godzinach 13.15 – 15.15 pod specjalnie przygotowanym namiotem z zapewnioną infrastrukturą techniczną. Laureatami konkursu zostali: I miejsce - Karczma nad Sandelą - Lubawa - zrazy wołowe z białą kapustą i wędzonym podgardlem, II miejsce - Staromiejska Kawiarnia-Restauracja - Olsztyn - zrazy koronne po staropolsku, III miejsce - Ekofarma Vitalis - Zastawno - zrazy koronne po staropolsku. 3/ Konkurs publiczności „Na najlepszy gulasz wołowy” Kucharze z mrągowskich restauracji rywalizowali ze sobą w konkursie „Na najlepszy gulasz wołowy”. O zwycięstwie w tym konkursie zadecydowała publiczność, która miała możliwość degustacji przygotowanych przez kucharzy potraw. Konkurs odbył się w godzinach 13.30 – 15.00 Przygotowane potrawy (1600 porcji) były przekazane do bezpłatnej degustacji publiczności przybyłej na imprezę. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem gości. W konkursie brali udział restauratorzy z : restauracji Red Rose – Miasteczko Westernowe „Mrongoville”, Gościńca Molo, Hotelu Anek, Baru Magnes. Według publiczności najlepszy gulasz wołowy przygotowali kucharze z Hotelu Anek, zdobywając Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Dodatkowo w ramach dziedzictwa kulinarnego oraz imprezy pn. „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego”, w restauracjach tych na terenie miasta od godz. 15.40 odbyła się również bezpłatna degustacja gulaszu wołowego dla mieszkańców Mrągowa oraz turystów. Amatorzy czerwonego mięsa mogli także skosztować pieczonej koźliny z rożna – mięsa mało znanego i praktycznie niewykorzystywanego w lokalnej kuchni. Celem degustacji była promocja tego rodzaju mięsa, zapoznanie odbiorców z jego walorami kulinarnymi. Ponadto na terenie Miasteczka Westernowego „Mrongoville” znajdowały się stoiska z regionalnymi przysmakami, wyrobami wędliniarskimi, wyrobami piekarniczymi czy też miodami. Impreza zakończyła się koncertem zespołu country SZYBKI MONTA? z Mrągowa.