Od 4 maja br. obiekty noclegowe ponownie wznawiają działalność. Ministerstwo Rozwoju w konsultacji z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowało wytyczne dla ich funkcjonowania w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce.
W związku ze stanem zagrożenia epidemicznego od 2 kwietnia br. obiekty noclegowe w całej Polsce nie przyjmowały gości, z wyjątkiem osób przebywających w delegacji i na kwarantannie. Zakaz zostaje zniesiony 4 maja br. Goście będą mogli korzystać z usług hotelarskich i noclegowych pod warunkiem, że obiekty będą przestrzegać szczególnych zasad bezpieczeństwa.
Co ważne, ograniczona zostaje nadal działalność restauracji hotelowych i przestrzeni rekreacyjnych. W praktyce oznacza to, że siłownie, sale pobytu i baseny będą nadal zamknięte. Z kolei restauracje hotelowe będą wydawać posiłki gościom do pokoju - serwowanie ich na miejscu nie będzie dozwolone.
Ministerstwo Rozwoju w konsultacji z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przygotowało wytyczne dla funkcjonowania obiektów noclegowych w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce. Zostały podzielone na cztery części:
1.Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom/obsłudze.
2.Zapewnienie bezpieczeństwa w obiekcie.
3.Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracowników/obsługi.
4.Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u osoby/klienta zakażenia koronawirusem.
1.Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom/obsłudze.
2.Zapewnienie bezpieczeństwa w obiekcie.
3.Procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracowników/obsługi.
4.Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u osoby/klienta zakażenia koronawirusem.
Źródło: MCIT. Opracowanie: LOT.
- Opublikowano: środa, 29, kwiecień 2020 14:01
- Autor: Ewelina Krzywosz
- Ostatnia modyfikacja: środa, 29, kwiecień 2020 14:31
- Autor modyfikacji: Ewelina Krzywosz