Festiwal Restaurant Week-największe wydarzenie kulinarne w Polsce, w tym roku odbędzie się również na Ziemi Mrągowskiej. Wiosenna edycja potrwa niemal trzy tygodnie (9-27.06) i weźmie w niej udział prawie 400 restauracji z 14 regionów. W tym aż 11 restauracji z regionu Warmii i Mazur. Po raz pierwszy w historii Festiwalu udział wezmą restauracje z Mrągowa, Giżycka i Mikołajek.

Wiosenna edycja Restaurant Week odbędzie się pod hasłem: IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji. Festiwal będzie więc wielkim świętem powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są najlepsze flagowe dania topowych Chefów. Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie, rybne oraz mięsne w specjalnej cenie 59 zł, która wspomoże odbudowanie się branży gastronomicznej.

- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych Gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji Goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji w pigułce - tak, aby Goście prócz samej atmosfery restauracyjnej mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach.- mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

W Festiwalu weźmie udział prawie 400 restauracji z 14 regionów. Z 11 lokali z Warmii i Mazur, aż trzy są członkami Stowarzyszenia Lokalna Organizacja Turystyczna „Ziemia Mrągowska”.

Olsztyn:
Restauracja w Hotelu Omega
Restauracja w Hotelu Pirat
Restauracja Gardenia
Restauracja Pierogi na widelcu
W regionie:
Restauracja Sofra w Hotelu Azzun
Restauracja We Młynie Warpuny)
Restauracja Krutynia w Hotelu Mrągowo Resort & Spa
Restauracja Łapa Niedźwiedzia (Mrągowo)
Tawerna DeZeTa w Wilkasach
Browar Chmury (Giżycko)
Restauracja Pokrzywa w Mikołajkach

Fot. Edward Trzeciakiewicz - Good Lookin Food

W ramach Festiwalu organizowanego przez RestaurantClub.pl najlepsze restauracje przygotowały swoje flagowe menu. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w specjalnej cenie 59 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma w prezencie także koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.

Wsparcie dla otwarcia restauracji przekazała w tej edycji marka Coca-Cola. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo napój Coca-Cola Zero, który będzie sprzedawany za 5 zł. Kwota ta w całości trafi na konto restauracji.

Co ważne-płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week, od wtorku 25 maja, pierwsze 9 000 Gości, którzy dokonają rezerwacji, otrzyma 10 złotych zniżki na swoją rezerwację festiwalową. Miejsca można już rezerwować online na stronie www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu, przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowana żywność w restauracjach ograniczona jest do minimum.

Bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem. Dzięki Partnerowi Higienicznemu restauracje otrzymały nowy spray CIF Disinfect & ShineCzyszcząco-dezynfekujący CIF Disinfect & Shine skutecznie czyści i zabija 99,9% bakterii i wirusów*, w tym wirusa choroby COVID-19. Restauracje otrzymały również Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi, na podstawie której odbywa się Festiwal

Nie czekaj! #IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji i pomóż odrodzić się scenie restauracyjnej Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl. Termin Festiwalu: 9-27 czerwca 2021.

Źródło: Restaurant Week, oprac. Stowarzyszenie LOT "Ziemia Mrągowska"