Do udziału w konkursie zapraszają Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury. Zgłoszenia należy przesyłać do 29 października 2010 roku. Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: 6 listopada w Elblągu, 20 listopada w Ełku oraz 27 listopada w Szczytnie, finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych planowany jest na 4 grudnia 2010 roku w Olsztynie. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego, tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach: I. Produkty regionalne oceniane w następujących grupach: a) Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego b) Produkty regionalne pochodzenia roślinnego c) Napoje regionalne d) Inne produkty regionalne II. Potrawy – konkurs w tej części zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników: a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi) i szkoły; b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi. Osoby fizyczne mogą się zgłaszać do konkursu: - mailem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., - faksem (89 535-48-43), - listownie (Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Al. Marszałka Józefa Piłsduskiego 32; 10-578 Olsztyn). Przedsiębiorstwa i szkoły mogą się zgłaszać: - mailem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., - faksem (89 521-98-59), - listownie (Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn) z dopiskiem :"Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy" Finaliści V edycji konkursu "Smaki Warmii Mazur i Powiśla" w kategorii potrawy będą kandydatami do finału na szczeblu regionalnym w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w 2011 roku.