Gulasze, bitki, zrazy, a nawet pieczona kozlina - miedzy innymi takie przysmaki serwowano podczas I Festiwalu potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego i koziego. Impreza odbyła się w Mrągowie, w westernowym miasteczku Mrongoville. Podczas Festiwalu odbył się konkurs na najlepsze potrawy z wołowiny i wieprzowiny. Wzięły w nim udział restauracje, zakłady gastronomiczne oraz gospodarstwa agroturystyczne z województwa warmińsko-mazurskiego. Przewodniczącym komisji konkursowej był dr Grzegorz Russak - znawca polskiej kuchni. Dodatkowo przeprowadzono konkurs publiczności na najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy, który przyrządzili kucharze z restauracji z Mrągowie. Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów była promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu województwa warmińsko-mazurskiego, kultywowanie oraz propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu. Wyniki konkursów: Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny: 1. Firma Gastronomiczna "Krys-Stan" za bitki wołowe 2. "Siedlisko na Półwyspie" za wierzbiańskie bitki wołowe 3. Ekofarma "Vitalis" za bitki wołowe "Galloway" Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny 1. Karczma "Nad Sandelą" za gulasz wieprzowy po staropolsku 2. "Siedlisko na Półwyspie" za gulasz po mazursku 3. Zajazd "Tusinek" za gulasz wieprzowy Konkurs publiczności na najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy 1. Hotel "Klub mazury" - 271 głosów 2. Restauracja "Red Rose" - 178 3. Restauracja "Patria"- 126