W dniu 31 lipca 2010 roku w Mrągowie na terenie Westernowego Miasteczka „Mrongoville” odbędzie się impreza pn. „Festiwal potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego, koziego”. Podczas imprezy odbędą się konkursy kulinarne: • Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny, • Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny, • konkurs publiczności na najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy. Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego i na tej bazie kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa, kultywowanie oraz propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu, a także wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z mięsa czerwonego. Uczestnikami konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny oraz konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny są kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Natomiast uczestnikami konkursu publiczności na najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy są kucharze z restauracji z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Ponadto w czasie imprezy planuje się degustację potraw z koźliny w celu promocji tego rodzaju mięsa oraz zapoznania z jego walorami kulinarnymi osób przybyłych na imprezę. Część konkursową imprezy będzie prowadził dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej, natomiast część artystyczną – DJ Mariusz Otkiński. Konkursy kulinarne są współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Program imprezy Prowadzenie części kulinarnej - dr Grzegorz Russak 9:00-11:00- Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny dla zawodowych kucharzy z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego 13:30 – Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny 12:00-15:00 – Konkurs publiczności na najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy przygotowany przez kucharzy z restauracji z terenu Mrągowa 13:00-15:30 – Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny dla zawodowych kucharzy z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego 16:30 - Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny oraz konkursu publiczności na najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy 14:00 – Bezpłatna degustacja potraw z koźliny 12:00-16:30-Bezpłatne degustacje potraw Bloki artystyczne: Prowadzenie części artystycznej - DJ Mariusz Otkiński oraz kowboje z Mrongoville 10:00 - Kino dla dzieci i nie tylko (Lucky Luke) 10:30 - 11:00 - I blok artystyczny (parada z flagami, taniec country, nauka tańca) 12:30 - 13:30 – II blok artystyczny (pokaz indiański, pokaz władania rewolwerami, lassem, pokaz kaskaderski) 14:00 - 15:00 - Poszukiwanie skarbu McKasiory - gra terenowa 15:00 - 16:00 - III blok artystyczny (pokaz kowbojski, taniec country, scenka rodzajowa, kankan, dżygitówka) 15:00 - 17:00 - Zawody strzeleckie 17:00 – Koncert zespołu Country Band Mrągowo Wszystkich amatorów mięsa i dobrej kowbojskiej zabawy zapraszamy. WSTęP WOLNY! W programie bezpłatne degustacje i wiele atrakcji ! W ramach festiwalu mieszkańcy Mrągowa oraz turyści będą mogli bezpłatnie skosztować gulaszu wieprzowego i wołowego w restauracjach na terenie Miasta we wskazanych miejscach: - Restauracja Bar Magnez ul. Warszawska 2c w godz. 12.00-13.00, - Gościeniec Molo ul. Jeziorna 1 B w godz. 13.00 -14.00, - Restauracja Winiarnia Prowansja ul. Warszawska 8 w godz. 14.00-15.00. Organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki oraz Miasteczko Westernowe "Mrongoville". Patronat medialny: TVP Olsztyn, Gazeta Olsztyńska, Polskie Radio Olsztyn, ITV Mrągowo, Radio Planeta, Kurier Mrągowski.