Impreza odbędzie się w dniu 31 lipca 2010r. w Mrągowie na terenie Westernowego Miasteczka Mrongoville. Festiwal dzięki przede wszystkim zorganizowanym w jego ramach konkursom kulinarnym, ma na celu wypromowanie kuchni regionalnej opierającej się na naturalnych składnikach dostępnych w regionie.

Jest to również idealna okazja rozpropagowania naturalnej, lokalnej i tradycyjnej żywności oraz integracji środowisk związanych z regionalną gastronomią. „Festiwal potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego, koziego” ma też za zadanie zapoznanie zebranych przy tej okazji gości z tradycją kulinarną regionu oraz promocję potraw z mięsa czerwonego. Tworzy się powiązanie między producentami surowców na terenach wiejskich a lokalną gastronomią. Restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne rozwijają swoją ofertę, wykorzystując surowce pochodzące z regionu, dzięki czemu zwiększa się wpływ na rozwój obszarów wiejskich. Celem konkursów jest ochrona kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z wieprzowiny i wołowiny z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem jak największej ilości produktów regionalnych. Ponadto konkursy kulinarne wpływają na kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej oraz promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla regionu Warmii Mazur i Powiśla. Celem imprezy jest również promocja potraw z jagnięciny i koźliny, podkreślenie właściwości kulinarnych tego rodzaju mięsa, zapoznanie z nimi osób przybyłych na imprezę. Impreza pn. „Festiwal potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego, koziego”, podczas której odbędą się konkursy kulinarne: „Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny”, „Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny”, przygotowanie i serwowanie przez restauratorów z terenu Mrągowa potrawy imprezy – gulaszu wieprzowego i gulaszu wołowego oraz degustacja potraw z jagnięciny i koźliny, organizowana jest przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gminę Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki oraz Miasteczko Westernowe Mrongoville. Uczestnikami „Konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny” oraz „Konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny” są kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Regulamin konkursów kulinarnych oraz formularz zgłoszeniowy załączone są poniżej. Przewiduje się również udział 3 restauracji z terenu Mrągowa. Ich zadaniem jest promocja potraw z mięsa czerwonego. Każda z nich przygotuje i będzie serwowała podczas imprezy porcje degustacyjne dla publiczności. Przygotowany gulasz wieprzowy i wołowy będzie również podlegał ocenie publiczności. Poniżej załączony został formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu publiczności. Zainteresowane podmioty w terminie do 19 lipca 2010 r. zgłaszają chęć uczestnictwa w konkursach. Szczegółowe informacje zostały zawarte w regulaminach. Ponadto w czasie imprezy planuje się degustację potraw z koźliny w celu promocji tego rodzaju mięsa oraz zapoznania z jego walorami kulinarnymi osób przybyłych na imprezę. Konkursy poprowadzi znawca polskiej kuchni – Grzegorz Russak. Ze strony Biura Jakości i Znaków Regionalnych zapewnione zostaną stoiska z produktami podmiotów należącymi do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Dodatkowo podczas imprezy będą zapewnione również pokazy artystyczne oraz koncert zespołu Country Band Mrągowo. Program imprezy Prowadzenie części kulinarnej - dr Grzegorz Russak 9:00-11:00- „Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny” dla zawodowych kucharzy z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego 13:30 – Rozstrzygnięcie „Konkursu na najlepszą potrawę z wieprzowiny” 12:00-15:00 – Konkurs publiczności na „Najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy” przygotowany przez kucharzy z restauracji z terenu Mrągowa 13:00-15:30 – „Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny” dla zawodowych kucharzy z restauracji, zakładów gastronomicznych oraz gospodarstw agroturystycznych z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego 16:30 - Rozstrzygnięcie „Konkursu na najlepszą potrawę z wołowiny” oraz konkursu publiczności na „Najlepszy gulasz wieprzowy i wołowy” 14:00 – Bezpłatna degustacja potraw z koźliny 12:00-16:30-Bezpłatne degustacje potraw Bloki artystyczne: Prowadzenie części artystycznej - DJ Mariusz Otkiński oraz kowboje z Mrongoville 10:00 - Kino dla dzieci i nie tylko (Lucky Luke) 10:30 - 11:00 - I blok artystyczny (parada z flagami, taniec country, nauka tańca) 12:30 - 13:30 – II blok artystyczny (pokaz indiański, pokaz władania rewolwerami, lassem, pokaz kaskaderski) 14:00 - 15:00 - Poszukiwanie skarbu McKasiory - gra terenowa 15:00 - 16:00 - III blok artystyczny ( pokaz kowbojski, taniec country, scenka rodzajowa, kankan, dżygitówka) 15:00 - 17:00 - Zawody strzeleckie 17:00 – Koncert zespołu Country Band Mrągowo Wszystkich amatorów mięsa i dobrej kowbojskiej zabawy zapraszamy. WSTęP WOLNY! W programie bezpłatna degustacja i wiele atrakcji!! Kalendarz imprez regionalnych, promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego 1. Jarmark Wielkanocny w Olsztynku - Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – 27 marca 2010 (sobota); 2. Agrokuchnia – Morąg, Miasto i Gmina Morąg – 24 kwietnia 2010; 3. VI Ekologiczne Targi Chłopskie w Olsztynku - Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – 1 - 2 maja 2010; 4. Regionalne Święto Ryby Warmia Mazury Powiśle – Stare Jabłonki Firma „Martom – Traveland” w Olsztynie – 5 czerwca 2010; 5. Festiwal Kultury Łowieckiej – Węgorzewo Miasto i Gmina Węgorzewo, Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie – 3 lipca 2010; 6. Festiwal potraw z mięsa wieprzowego, wołowego, jagnięcego, koziego w Mrągowie - Miasto Mrągowo – 31 lipca 2010; 7. Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów – Lidzbark Warmiński, Miasto Lidzbark Warmiński – 1 sierpnia 2010; 8. Święto Mazurskiego Kartoflaka – Szczytno, Gmina Miejska Szczytno – 7 sierpnia 2010; 9. Festiwal Pogranicza „Kartaczewo 2010” – Gołdap, Miasto i Gmina Gołdap – 8 sierpnia 2010; 10. Warmińska Uczta Pierogowa – Biskupiec Reszelski, Miasto i Gmina Biskupiec – 14 sierpnia 2010; 11. Święto Mleka w Olecku - Miasto i Gmina Olecko - 15 sierpnia 2010; 12. Święto Ziół w Olsztynku - Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – 15 sierpnia 2010 13. Festiwal Smaki Warmii Mazur i Powiśla w Olsztynie - Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie, Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych w Olsztynie, Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – VII Ekologiczne Targi Chłopskie, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie – 4 - 5 września 2010; 14. Festiwal Runa Leśnego – Pisz, Miasto i Gmina Pisz – 11-12 września 2010; 15. Święto Miodu w Ełku - Miasto Ełk – 25 września 2010; 16. Święto Chleba w Elblągu - Miasto Elbląg – 25 września 2010; 17. Regionalny Dzień Placków Ziemniaczanych - Ostróda, Miasto i Gmina Ostróda – 8,9 października 2010; 18. Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy - Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct – 6 listopada 2010 Elbląg, 20 listopada 2010 Ełk, 27 listopada 2010 Szczytno, 4 grudnia 2010 Olsztyn; 19. Jarmark Wigilijny w Olsztynku - Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku – 19 grudnia 2010.