Hotel Anek położony jest nad samym brzegiem jeziora Czos. Znajdziemy tu lokalne specjały, zamówimy je w formie cateringu oraz zorganizujemy imprezę.

Do Hotelu Anek dostaniemy się od ul. Roosevelta lub od strony prawie 4-kilometrowej promenady pieszo-rowerowej biegnącej przy jeziorze. Działająca w hotelu restauracja specjalizuje się w rybach, które są znakiem rozpoznawczym Mazur. Dzięki temu mamy możliwość spróbować tradycyjne potrawy, których nie znajdziemy w żadnym innym regionie.

W menu znajduje się bogaty wybór dań na ciepło oraz zimno. Ruchoma karta sprawia, że podczas każdej wizyty możemy spróbować innych dań. Indyk, duszona wołowina, pierogi oraz placki ziemniaczane to tylko niektóre propozycje. Chcąc zjeść tutaj obiad mamy okazję poznać i zasmakować kuchnię regionalną. Kucharze przygotowują dania z najwyższą starannością, wykorzystując w swojej pracy świeże ryby, dary lasu (grzyby oraz owoce leśne) oraz gęsinę. Na specjalne życzenie obsługa jest w stanie przygotować dania, które nie znajdują się w menu. Niewątpliwą zaletą restauracji jest taras z widokiem na jezioro. Możemy tutaj odpocząć i zjeść smaczny obiad.

Lokal świadczy także usługi cateringowe. Obsługa zgodnie twierdzi, że nie boi się wyzwań kuchni z całego świata. Z dwudniowym wyprzedzeniem można zamówić odrębne menu zawierające elementy między innymi kuchni tajskiej czy włoskiej. Dzięki bogatemu doświadczeniu restauracja jest doskonale przygotowana do organizacji w swoich progach każdej imprezy okolicznościowej. Odbywają się tutaj liczne wesela, chrzciny, komunie oraz imprezy rodzinne. Przyjęcia odbywające się w Hotelu Anek pozostają w pamięci gości na długo.

Dodatkowo w sezonie letnim mamy niepowtarzalną okazję skorzystania z prawdziwej smażalni ryb położonej nad samym brzegiem jeziora Czos i spróbowania urzekających smakiem sandaczy, okoni lub szczupaków.

W restauracji Hotelu Anek zjemy rodzinny obiad, spróbujemy wyjątkowych, mazurskich smaków oraz zorganizujemy imprezę okolicznościową. Dodatkowo na przyjęcie organizowane przez nas możemy zamówić regionalne specjały z dowozem na miejsce. Skorzystajmy i wyciągnijmy rękę w kierunku lokalnej kuchni.

Tekst: Michał Kaczyński.

Zdjęcia: Hotel Anek.

Artykuł powstał w ramach projektu „Piknikuj w Mrągowie” realizowanego przez Stowarzyszenie Lokalna Organizacja Turystyczna „Ziemia Mrągowska”. Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Więcej o projekcie.